Nu börjar det!

  • 23 mar 2017

Solen värmer, lufttemperaturen stiger, snart är det helt isfritt och då är det hög tid att dra igång paddlingen, om ni inte redan gjort det! Förmodligen är det i år som ni kommer slå ert personbästa runt Kungsholmen! Eller något annat mer eller mindre strukturerat mål med träningen. Viktigast är dock att ha kul, det har väl alla högst upp på listan med målsättningar?!

En sak som inte är så kul är kallt vatten. Särskilt inte om man ligger i det ofrivilligt. Så det ska man undvika…

Det undviks bäst genom att välja en kajak som man vet att man behärskar. Men en del saker kan falla utanför det planerade skeendet.

I det sammanhanget finns det (minst) fem saker som är väldigt viktiga att man tänkt på innan man hamnat i det kalla vattnet.

De tre första är;

1. Flytväst

2. Flytväst

3. Flytväst

Har man klarat av det kan man gå vidare till nästa sak i listan, som också är viktig, men som inte kan ersätta ovanstående tre punkter.

4. Klädsel som är anpassad efter vattentemperaturen.

Även om vårluften kan kännas varm och härlig så är det kallt i vattnet några månader till. Anpassa klädseln efter det.

Om man nu valt en kajak som man behärskar, har flytväst och rätt klädsel men ändå hamnar i vattnet. Vad gör man då? Har ni inte övat på att klättra upp i kajaken i kallt vatten så bör ni utgå från att ni inte kommer klara det. Och alla kan bli skadade eller få materialfel, vilket kan göra det hela omöjligt. Det leder oss till den femte punkten.

5. Var beredd på att simma i land. Fundera över er rutt och håll er nära land.

Ty det är inte alls omöjligt att det är omöjligt att ta sig upp i en kapsejsad kajak. Även om man har tränat på det. Och då är det bra att det är nära till land.

Vad gäller anpassad klädsel finns olika synpunkter, en del vill ha torrdräkt, men det finns andra lösningar. Både billiga och dyra. Men flytväst finns som bekant alltid på klubben. Kajakspecialisten och kajaksidan är två av många leverantörer som har ett bra utbud på funktionell och säker utrustning för motionspaddlare.

Ni kan också kolla

http://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/publikationer/sjofart/trans-064-broschyr-kanotliv_a5-sv.pdf

för mer information om kanoter och säkerhet som är sammanställt av transportstyrelsen tillsammans med kanotförbundet.

Med rätt utrustning och kunskap är det enkelt att påbörja paddelsäsongen tidigt!

Använd flytväst och tänk efter före!

Ses på bryggan!

Styrelsen genom Nils